Jesteś tutaj: Strona główna > zapiekanki > Zapiekanka z mięsem i warzywami na cieście francuskim

Zapiekanka z mięsem i warzywami na cieście francuskim

Przepis na 4 porcje

zapiekanka na cieście francuskim

zapiekanka na cieście francuskim

  • Opakowanie ciasta francuskiego
  • 500 g pieczarek
  • 500 g mięsa mielonego np. wołowego
  • puszka krojonych pomidorów
  • łyżeczka suszonej szałwii
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • sól
  • pieprz
  • czerwona papryka w proszku
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 opakowanie tartej mozzarelli
  • oliwa

zapiekanka na cieście francuskim

zapiekanka na cieście francuskim

Na patelni z oliwą podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, pieczarki pokrojone w plasterki i mięso mielone z wyciśniętym czosnkiem. Doprawiamy całość szałwią, oregano, solą, czerwoną papryka i pieprzem. Dodajemy pomidory i dusimy aż pomidory nie zmiękną. Ciasto francuskie rozkładamy na blasze i podpiekamy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 5 minut. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i rozprowadzamy na nim farsz. Całość posypujemy zółtym serem i wkładamy ponownie do piekarnika na kolejne 15-20 minut. Górę blachy najlepiej zakryć folią aby ser się nie spalił.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (6 votes cast)
Zapiekanka z mięsem i warzywami na cieście francuskim, 5.0 out of 5 based on 6 ratings

Zobacz podobne przepisy

Tagi: ,

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013