Jesteś tutaj: Strona główna > makarony > Makaron z młodą kapustą i boczkiem

Makaron z młodą kapustą i boczkiem

Porcja dla 4-6 osób

makaron z kapustą

makaron z kapustą

  • 400 g makaronu falbanki
  • 400 g pieczarek
  • 400 g boczku wędzonego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół główki dużej młodej kapusty
  • łyżeczka jarzynki
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • sól
  • pieprz
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżki poszatkowanego koperku

makaron z kapustą

makaron z kapustą

Kapustę szatkujemy i wrzucamy do garnka razem z jarzynka, listkiem laurowym i zielem i zalewamy 2 szklankami wody. Gotujemy do miękkości na małym ogniu co chwila mieszając. Na patelni rozgrzewamy parę łyżek oliwy i smażymy pokrojona w kostkę cebule i wyciśnięty czosnek z pokrojonymi w słupki pieczarkami i boczkiem. Kiedy kapusta zmięknie a woda odparuje dodajemy resztę składników i mieszamy. W osolonej wodzie gotujemy al dente makaron i po odcedzeniu dodajemy do reszty. Całość dokładnie mieszamy aby składniki połączyły się i doprawiamy papryką, koperkiem, solą i pieprzem.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.6/5 (8 votes cast)
Makaron z młodą kapustą i boczkiem, 4.6 out of 5 based on 8 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: ,

Jeden komentarz do wpisu “Makaron z młodą kapustą i boczkiem”

  1. KASIA pisze:

    ZROBIŁAM I WYSZŁO SUPER!!!! POLECAM

DianaGotuje.pl 2013