Jesteś tutaj: Strona główna > z jagnięciny > Jagnięcina z zielonymi oliwkami

Jagnięcina z zielonymi oliwkami

Porcja dla 4 osób

jagnięcina

jagnięcina

  • 8 golonek jagnięcych lub 1,5 kg mięsa jagnięcego
  • 1,5 łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 czerwona cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej
  • 2 puszki pomidorów w puszce krojonych
  • 3 marchewki pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 kostka wołowa
  • 2 gałązki rozmarynu
  • skórka z połowy cytryny
  • 1 laska cynamonu
  • 3/4 szklanki zielonych oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanej mięty

jagnięcina

jagnięcina

Golonki obtaczamy w mące i pieprzu i obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Przekładamy mięso do garnka i dodajemy pokrojona w piórka cebulę, wyciśnięty czosnek i paprykę. Chwile podsmażamy aż cebula nie zmięknie i dodajemy resztę składników oprócz mięty , soku z cytryny i oliwek. Całość dusimy na wolnym ogniu przez 1,5 godziny po czym dodajemy oliwki i bez pokrywki dusimy kolejne 30 minut tak aby mięso było miękkie. Przed podaniem dodajemy sok z cytryny i miętę.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (6 votes cast)
Jagnięcina z zielonymi oliwkami, 5.0 out of 5 based on 6 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi:

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013