Jesteś tutaj: Strona główna > zapiekanki > Faszerowane cukinie

Faszerowane cukinie

Przepis na 4 porcje

nadziewane cukinie

nadziewane cukinie

  • 3 duże cukinie
  • 300 g mięsa mielonego np. wołowego
  • 2 puszki pomidorów
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka cukru
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 duże pieczarki
  • paczka tartej mozzarelli
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia

nadziewane cukinie

nadziewane cukinie

Cukienie przekrawamy na pół i wydrążamy środek tak aby nie naruszyć skórki. Na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju podsmażamy mięso, cebulę pokrojoną w kostkę i pieczarki pokrojone w słupki. Dodajemy wyciśnięty czosnek i jak  podsmażymy mięso dodajemy pomidory, koncentrat, cukier i wydrążony miąższ z cukinii. Całość doprawiamy ziołami, solą i pieprzem i dusimy na wolnym ogniu do momenty aż sos nie odparuje i zrobi się gęsty. Wydrążone cukinie posypujemy startym serem i nakładamy do środka sos. Wkładamy cukinie do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok. 30 minut. 5 minut przed końcem pieczenia cukinie posypujemy serem i jeszcze pieczemy aby ser się rozpuścił.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.5/5 (6 votes cast)
Faszerowane cukinie, 4.5 out of 5 based on 6 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: ,

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013