Jesteś tutaj: Strona główna > dania główne > Bób z boczkiem i ziemniakami

Bób z boczkiem i ziemniakami

Porcja dla 2-4 osób

bób

bób

  • worek młodego bobu ( chyba kilogram)
  • 250 g wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • sól
  • szczypta cukru
  • pieprz
  • pół kilo młodych ziemniaków
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • łyżka masła
  • oliwa

 

bób

bób

Bób myjemy na sitku i przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy ok. 20 minut tak aby łupiny zmiękły. Bób odcedzamy. Na rozgrzanej patelni rozprowadzamy oliwę z odrobiną masła i smażymy pokrojoną w kostkę cebulę ze szczyptą cukru. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy pokrojony w kostkę boczek i podsmażamy . Na koniec dodajemy bób do boczku i cebuli i na małym ogniu chwilkę mieszamy aby wszystko się połączyło. Doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowane młode ziemniaki mieszamy z łyżką masła i koperkiem i podajemy z bobem i kefirem.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (5 votes cast)
Bób z boczkiem i ziemniakami, 5.0 out of 5 based on 5 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi:

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013