Jesteś tutaj: Strona główna > zapiekanki > Tarta ze szpinakiem i pomidorami

Tarta ze szpinakiem i pomidorami

Przepis na 4 porcje

tarta ze szpinakiem

tarta ze szpinakiem

Ciasto:

  • 250 g maki pszennej
  • 125 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki soli

Farsz

  • 400 g szpinaku
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g sera feta
  • 100 g śmietany 12%
  • 4 ząbki czosnku
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka szałwii suszonej lub świeżej
  • 3 łyzki posiekanego koperku lub szczypiorku
  • pół łyżeczki soli
  • łyżka masła
  • pieprz
  • fasola suszone do przygniecenia ciasta

tarta ze szpinakiem

tarta ze szpinakiem

Masło miksujemy do białości i dodajemy jajko i dalej miksujemy. Do ciasta wsypujemy przesianą mąkę i sól i zagniatamy jednolite ciasto. Odstawiamy do lodówki na pół godziny.  Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy wyciśnięty czosnek ze szpinakiem i pokrojonymi na ćwiartki pomidorkami do momentu aż woda całkiem nie odparuje. W miseczce rozrabiamy na gładką masę sery ze śmietaną ( fetę najlepiej lekko podgrzać aby łatwiej było ją połączyć z resztą) i dodajemy szczypiorek i szałwię, doprawiamy solą i pieprzem. Formę do tarty smarujemy tłuszczem i wykładamy równo ciasto. Przykrywamy papierem i wsypujemy na górę suszoną fasolę. Pieczemy w rozgrzanym  do 190 stopni piekarniku przez 10 minut po czym zdejmujemy papier z fasolą i pieczemy kolejne 15 minut. Ciasto wyjmujemy do ostygnięcia po czym wykładamy na nie szpinak i ser. Całość pieczemy w nagrzanym do 140 stopni piekarniku przez 25-30 minut.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (5 votes cast)
Tarta ze szpinakiem i pomidorami, 5.0 out of 5 based on 5 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: ,

Jeden komentarz do wpisu “Tarta ze szpinakiem i pomidorami”

  1. CornerWithRecipes pisze:

    Trochę kalorii, ale napewno jest pyszne!:) szpinak, feta, pomidorki, więc od razu mi się podoba :)

DianaGotuje.pl 2013