Jesteś tutaj: Strona główna > z wołowiny > Ozorki wołowe z sosem chrzanowym

Ozorki wołowe z sosem chrzanowym

Przepis na 4-5 porcji

ozorki wołowe

ozorki wołowe

  • 1 ozór wołowy
  • 3 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • pół pora
  • pół cebuli
  • 2 listki laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • pół słoika chrzanu lub pół korzenia startego na drobnych oczkach
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1 kostka wołowa
  • pieprz
  • sól

ozorki wołowe

Ozór myjemy i razem z obraną marchewką, pietruszką, porem, cebulą, listkiem laurowym i zielem zalewamy wodą tak aby przykryła składniki i gotujemy do miękkości ( od 2-3 godzin lub godzinę w szybkowarze). Kiedy mięso będzie miękkie ostudzamy je w powstałym wywarze i obieramy z białej błony. Mięso kroimy na plastry. Do garnuszka wlewamy 4-5 szklanek wywaru z mięsa i doprowadzamy do wrzenia razem z kostką rosołową. Całość rozrabiamy  z chrzanem wymieszanym z jogurtem i 3 kopiastymi łyżkami mąki energicznie mieszając aby nie powstały grudy. Do sosu wkładamy plastry mięsa i parę minut gotujemy doprawiając solą i pieprzem. Podajemy z ziemniaczkami i surówką.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (21 votes cast)
Ozorki wołowe z sosem chrzanowym, 4.0 out of 5 based on 21 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: ,

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013