Jesteś tutaj: Strona główna > z drobiu > Kurczak z sosem pieczarkowym

Kurczak z sosem pieczarkowym

Przepis na 2-3 porcji

kurczak z pieczarkami

kurczak z pieczarkami

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 500 g pieczarek
  • 200 g śmietany 12% lub jogurtu greckiego
  • pół szklanki wody
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • cebula
  • 4 łyżki oliwy
  • łyżka posiekanej natki pietruszki

kurczak z pieczarkami

kurczak z pieczarkami

Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Posypujemy sola i pieprzem i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Mięso zdejmujemy z patelni i na pozostałym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę z pokrojonymi w plasterki pieczarkami. Śmietanę rozrabiamy z wodą i mąką i wlewamy do pieczarek. Dodajemy mięso i całość dusimy aby smaki się połączyły ( w razie potrzeby podlewamy wodą). Doprawiamy wszystko pietruszką, solą i pieprzem czy też jarzynką. Podajemy z ryżem, kaszą, makaronem bądź ziemniakami.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.4/5 (7 votes cast)
Kurczak z sosem pieczarkowym, 4.4 out of 5 based on 7 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: ,

2 Komentarze do wpisu “Kurczak z sosem pieczarkowym”

  1. Szpilka pisze:

    Nie należy solić mięsa przed smażeniem, ponieważ twardnieje, należy posoli pod koniec smażenia

    • Diana pisze:

      Mięso należy solić bezpośrednio przed obróbką cieplną, aby na skutek osmozy nie nastąpiło intensywne wyciekanie soku na zewnątrz, co w dalszej obróbce może wpłynąć na jakość otrzymanego wyrobu. Inaczej postępujemy w przypadku wątróbki, którą solimy dopiero po usmażeniu gdyż inaczej była by gumowata i wołowiny.

DianaGotuje.pl 2013