Jesteś tutaj: Strona główna > z wieprzowiny, z wołowiny > Klopsiki w sosie marchewkowym

Klopsiki w sosie marchewkowym

Porcja dla 4 osób

klopsiki w sosie marchewkowym

klopsiki w sosie marchewkowym

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 3 marchewki
  • kawałek pora
  • 1 pietruszka
  • 2 listki laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • pieprz
  • jarzynka
  • sól
  • natka pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 3 duże łyżki śmietany 12% lub jogurtu greckiego
  • 3 łyżki mąki

klopsiki w sosie marchewkowym

klopsiki w sosie marchewkowym

Mięso przekładamy do miski i dokładnie mieszamy z jajkiem. Dodajemy garstkę posiekanej pietruszki, wyciśnięty czosnek, doprawiamy pieprzem i jarzynką i wyrabiamy całość na jednolita masę , z której formujemy nieduże kulki. W garnku gotujemy 0,7 l wody z łyżką jarzynki, zielem angielskim i listkami laurowymi po czym na gotujaca się wodę kładziemy kulki z mięsa i dalej gotujemy na niedużym ogniu. Na tarce na małych oczkach ścieramy marchew i pietruszkę i razem z porem wrzucamy do gotujacego się mięsa. Całość gotujemy aż mięso i warzywa nie będą miękkie ( ok. 30 minut). W miseczce rozrabiamy 3 duże łyżki śmietany lub jogurtu greckiego z 3 łyzkami mąki i odrobiną ciepłej wody tak aby nie było grudek i wlewamy do garnka aby zabielić i zagęścić sos. Gotujemy wszystko jeszcze chwilę aby sos trochę odparował i doprawiamy wszystko solą , pieprzem lub jarzynką czy kostka rosołową jak kto woli. Podajemy z kaszą, ryżem lub ziemniakami.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (7 votes cast)
Klopsiki w sosie marchewkowym, 5.0 out of 5 based on 7 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: ,

2 Komentarze do wpisu “Klopsiki w sosie marchewkowym”

  1. Mariola pisze:

    wspaniały przepis, znakomity sos!pyyycha!:) pozdrawiam serdecznie

    • Diana pisze:

      Miło mi to słyszeć! pozdrawiam również i zapraszam do wypróbowania innych przepisów

DianaGotuje.pl 2013