Jesteś tutaj: Strona główna > desery > Ciasto z gruszkami i jagodami

Ciasto z gruszkami i jagodami

Przepis na dużą blachę

ciasto z gruszkami i jagodami

ciasto z gruszkami i jagodami

  • 4 spore gruszki
  • 5 jajek
  • 2 białka z jajek i 2 łyżki cukru pudru na pianę
  • 4 łyżki mleka
  • 2 szklanki maki pszennej
  • 4 łyżki maki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • kostka masła
  • torebka proszku do pieczenia
  • dżem jagodowy lub jagody z soku
  • 2 łyżki kokosu
  • bułka tarta do posypania blachy

ciasto z gruszkami i jagodami

ciasto z gruszkami i jagodami

4 żółtka ucieramy z cukrem pudrem i miękkim masłem. W osobnym naczyniu ubijamy pianę z 4 białek z odrobina soli. Do żółtek z cukrem dodajemy ciągle mieszając mąkę, mleko, i proszek do pieczenia tak aby powstało gęstawe ale lejące ciasto. Na wysmarowaną tłuszczem blachę wysypujemy równo trochę bułki tartej aby ciasto nie przywarło i wylewamy równo masę i ponownie posypujemy bułką tartą. Na ciasto układamy pokrojone w cienkie plasterki gruszki. Białka z 2 jajek ubijamy na sztywno z odrobiną soli i 2 łyżkami  cukru pudru i wykładamy na gruszki. Ciasto wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy od 40-60 minut. Blachę podczas pieczenia najlepiej przykryć folią aluminiową aby piana się nie spalała. Gdy ciasto ostygnie posypujemy je cukrem pudrem i kokosem a na górę kładziemy jagody.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (6 votes cast)
Ciasto z gruszkami i jagodami, 5.0 out of 5 based on 6 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: , ,

2 Komentarze do wpisu “Ciasto z gruszkami i jagodami”

  1. Sławomir pisze:

    Pyszne ciacho, polecam

  2. grażka pisze:

    oj,tak! jest pyszne!!!

DianaGotuje.pl 2013