Jajka marynowane w kminku
Porcja na 14 jaj
- 14 jajek
- 2 litry wody
- 4 paczki kminku
- 5 kopiastych łyżek soli
Wodę zagotowujemy z solą i kminkiem i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka gotujemy na twardo po czym obstukujemy każde jajko aby popękały skorupki. Jajka wkładamy do szklanego naczynia i zalewamy zalewą tak aby jajka były całe zakryte i odstawiamy słój na dwa do trzech dni w chłodne miejsce. Po wyjęciu jajek z zalewy obieramy ze skorupek i możemy podawać z wędliną i chrzanem.

jajka w kminku
Zobacz podobne przepisy
loading...
z tego co słyszałem to mozna mozna je marynowac do 7 dni ?:D i potrzebna duza ilosc kminku
Możemy je trzymać w zalewie do 7 dni tylko należy pamiętać aby trzymać słój w chłodnym miejscu aby jajka nie zepsuły się a co do kminku jak ktoś woli bardzo intensywny smak to można dodać więcej ziaren.
U nas w domu takie jajka gotuje się na Święta Wielkanocne od zawsze. Zjadamy ich kilkadziesiąt! Dzięki kminkowi i soli są one lekkostrawne. Polecam je wszystkim gorąco. Są pyszne!!!! ( Nasze są ciemniejsze. Pewnie dodajemy więcej łusek cebulowych, które zbieram już po Bożym Narodzeniu.) Pozdrawiam.