Jesteś tutaj: Strona główna > zupy > Zupa zbójnicka

Zupa zbójnicka

Porcja dla 6 osób

zbójnicka zupa

zbójnicka zupa

  • 300 gr wędzonego boczku
  • czerwona cebula
  • 100 gr kiełbasy paprykowej lub salami paprykowego
  • 250 gr grzybów leśnych lub pieczarek
  • 50 gr mąki
  • 200 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
  • 1,5 l bulionu mięsnego
  • 200 gr pomidorów w puszce
  • 2 liście laurowe
  • łyżeczka szałwii
  • łyżeczka tymianku
  • papryka mielona
  • 400 gr gnocchi

zbójnicka zupa

zbójnicka zupa

Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni po czym wrzucamy do garnka. Na pozostałym tłuszczu smażymy drobno posiekaną cebulę i grzyby i dodajemy do boczku. Całość zalewamy bulionem, dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę, pomidory, listki laurowe i zioła. Całość gotujemy aby grzyby były miękkie i dodajemy gnocchi i gotujemy kolejne pięć minut. Zagęszczamy wszystko mąką i śmietaną i doprowadzamy jeszcze raz do wrzenia. Możemy podawać zupę z pieczywem.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (8 votes cast)
Zupa zbójnicka, 5.0 out of 5 based on 8 ratings

Zobacz podobne przepisy

Tagi: ,

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013