Jesteś tutaj: Strona główna > desery > Szarlotka z pianą z białek

Szarlotka z pianą z białek

Produkty:

szarlotka

szarlotka

  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kostka masła lub margaryny
  • 1 kg jabłek
  • opakowanie cukru waniliowego
  • cynamon
  • 1 szklanka cukru

 

szarlotka

szarlotka

Margarynę, proszek do pieczenia, mąkę i 5 żółtek ugniatamy na jednolite ciasto, dzielimy na 2 części i odstawiamy do lodówki. Jabłka ścieramy na grubych oczkach. Białka ubijamy na sztywno z cukrem . Blaszkę smarujemy margaryna i posypujemy bułka tartą po czym wykładamy pierwsza część ciasta. Posypujemy lekko bułką tarta i wykładamy odciśnięte z nadmiaru soku jabłka , które posypujemy cynamonem i cukrem waniliowym. Na jabłka wykładamy pianę a na nią startą na grubych oczkach 2 część ciasta. Ciasto wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez godzinę. Po ostygnięciu możemy posypać cukrem pudrem.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.9/5 (7 votes cast)
Szarlotka z pianą z białek, 4.9 out of 5 based on 7 ratings

Zobacz podobne przepisy

Tagi: ,

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013