Jesteś tutaj: Strona główna > grzyby > Risotto z pieczarkami i groszkiem

Risotto z pieczarkami i groszkiem

Porcja dla 2-4 osób

risotto

risotto

  • 250 gr ryżu do risotto
  • 750 ml wywaru ( ja dałam 1 kostkę bulionu cielęcego na 750 ml wody)
  • pół szklanki białego wina
  • szklanka mrożonego zielonego groszku
  • 6 dużych pieczarek
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • pieprz
  • oliwa
  • parmezan
  • łyżka masła

risotto

risotto

Na patelni rozgrzewamy parę łyżek oliwy i dodajemy pokrojone w plastry pieczarki. Chwilę podsmażamy i dodajemy ryż i jeszcze chwilę smażymy. Całość zalewamy winem i mieszamy aby ryż wchłonął po czym co chwila podlewamy bulionem. jak ryż będzie jeszcze twardawy dodajemy mrożony groszek i dalej podlewamy bulionem mieszając aby ryż chłonął wywar do momentu aż będzie kremowy ale nie rozgotowany. Pod koniec dodajemy starty parmezan, masło, łyżkę oliwy i natkę. Doprawiamy pieprzem.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (5 votes cast)
Risotto z pieczarkami i groszkiem, 5.0 out of 5 based on 5 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: , ,

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013