Jesteś tutaj: Strona główna > domowe pieczywo > Bułeczki z czerwonej fasoli

Bułeczki z czerwonej fasoli

Przepis na 24 bułeczki

bułki z czerwonej fasoli

bułki z czerwonej fasoli

  • 200 g czerwonej fasoli
  • 500 g mąki
  • 150 g masła
  • 42 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 1 jajko
  • 1 żółtko do smarowania

bułki z czerwonej fasoli

bułki z czerwonej fasoli

Fasolę zalewamy dzień wcześniej wodą do napęcznienia po czym gotujemy ją w tej samej wodzie do miękkości. Kiedy fasola ostygnie mielimy ją na jednolitą masę po czym dodajemy do niej drożdże, śmietanę i garść mąki, wyrabiamy ciasto i odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po minionym czasie dodajemy resztę składników i ponownie wyrabiamy ciasto i odstawiamy na kolejne 30 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce. Z ciasta formujemy małe kulki i układamy w odstępach na natłuszczonej blaszce. Bułki smarujemy na wierzchu roztrzepanym żółtkiem i nacinamy nożem  krzyżyk. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15-20 minut.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (6 votes cast)
Bułeczki z czerwonej fasoli, 5.0 out of 5 based on 6 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: ,

Jeden komentarz do wpisu “Bułeczki z czerwonej fasoli”

  1. Justyna pisze:

    Niesamowite, że z fasolki można zrobić bułki! Musze spróbować.

DianaGotuje.pl 2013