Bigos z kiszonej i słodkiej kapusty
Porcja dla 4 osób
- 1,5 kg kapusty kiszonej
- pół główki białej kapusty
- garść suszonych grzybów
- 500 g kiełbasy
- 300 g gotowanego mięsa wieprzowego
- jarzynka
- pieprz
- 2 listki laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- łyżeczka majeranku
Kapustę kiszoną i białą szatkujemy i wrzucamy do garnka razem z listkiem laurowym i zielem angielskim. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy po czym dodajemy do kapusty razem z pokrojonym mięsem. Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na noc aby namokły. Kroimy w paski i razem z wodą z namaczania wrzucamy do reszty składników. Bigos gotujemy na niewielkim ogniu co jakiś czas mieszając aby nie przywarł. Kiedy kapusta będzie miękka doprawiamy jarzynką, majerankiem i pieprzem. Bigos jest najlepszy kiedy parę razy się go odgrzeje. Podajemy z pieczywem.

bigos
Bigos z kiszonej i słodkiej kapusty,
Zobacz podobne przepisy
loading...