Jesteś tutaj: Strona główna > jednogarnkowe, z wieprzowiny > Bigos z kiszonej i słodkiej kapusty

Bigos z kiszonej i słodkiej kapusty

Porcja dla 4 osób

bigos

bigos

  • 1,5 kg kapusty kiszonej
  • pół główki białej kapusty
  • garść suszonych grzybów
  • 500 g kiełbasy
  • 300 g gotowanego mięsa wieprzowego
  • jarzynka
  • pieprz
  • 2 listki laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • łyżeczka majeranku

 

 

Kapustę kiszoną i białą szatkujemy i wrzucamy do garnka razem z listkiem laurowym i zielem angielskim. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy po czym dodajemy do kapusty razem z pokrojonym mięsem. Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na noc aby namokły. Kroimy w paski i razem z wodą z namaczania wrzucamy do reszty składników. Bigos gotujemy na niewielkim ogniu co jakiś czas mieszając aby nie przywarł. Kiedy kapusta będzie miękka doprawiamy jarzynką, majerankiem i pieprzem. Bigos jest najlepszy kiedy parę razy się go odgrzeje. Podajemy z pieczywem.

bigos

bigos

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.1/5 (8 votes cast)
Bigos z kiszonej i słodkiej kapusty, 4.1 out of 5 based on 8 ratings

Zobacz podobne przepisy

Tagi: ,

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013