Jesteś tutaj: Strona główna > z wieprzowiny > Karkówka z pieca z papryką i pomidorami

Karkówka z pieca z papryką i pomidorami

Porcja dla 8 osób

karkówka z pieca w pomidorach i papryce

karkówka z pieca w pomidorach i papryce

  • 2 kg karkówki
  • 6 różnokolorowych papryk
  • 2 puszki pomidorów z puszki
  • 400 gr grillowanej papryki w zalewie
  • 3 czerwone cebule
  • 2 papryczki chilli bez nasion ( jak ktoś woli wersję łagodną nie dodajemy papryczek)
  • 2 łyżki ostrej papryki w proszku
  • 2 łyżki kminku
  • 1 łyżka majeranku
  • sól
  • pieprz
  • 6 łyżek octu balsamicznego
  • olej

karkówka z pieca w pomidorach i papryce

karkówka z pieca w pomidorach i papryce

Karkówkę kroimy na grube kotlety, solimy, posypujemy pieprzem i obsmażamy z 2 stron na niewielkiej ilości oleju. Zdejmujemy mięso z patelni i na pozostałych sokach podsmażamy  parę sekund paprykę w proszku, kminek i majeranek dodajemy pokrojoną w pół talarki cebulę i jak lekko się zeszkli dodajemy ocet. Jak cebula lekko zmięknie dodajemy pokrojonę na 8 części papryki, paprykę z zalewy i pomidory z puszki. Całość jeszcze chwilę dusimy, doprawiamy solą po czym układamy karkówkę w żaroodpornym naczyniu i zalewamy warzywami oraz szklanka wody . Całość przykrywamy i dusimy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku około 3 godzin. Podajemy z bagietka lub pieczonymi ziemniakami.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.9/5 (8 votes cast)
Karkówka z pieca z papryką i pomidorami, 4.9 out of 5 based on 8 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi:

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013