Jesteś tutaj: Strona główna > z jagnięciny > Jagnięcina w sosie z czerwonego wina

Jagnięcina w sosie z czerwonego wina

Danie na 6 porcji

jagnięcina w sosie z czerwonego wina

jagnięcina w sosie z czerwonego wina

  • ok. 2 kg jagnięciny  ( ja dałam kawałek mostka i udźca)
  • 3 czerwone cebule
  • kubek śmietany
  • puszka pomidorów w puszce
  • główka czosnku
  • skórka z małej pomarańczy
  • pół pęczka natki pietruszki
  • listek laurowy
  • kilka gałązek rozmarynu
  • łyżeczka tymianku
  • szklanka wina czerwonego półwytrawnego
  • szklanka rosołu wołowego
  • sól morska
  • pieprz
  • 400 gr pieczarek
  • 5 marchewek
  • oliwa

 

jagnięcina w sosie z czerwonego wina

jagnięcina w sosie z czerwonego wina

 

Jagnięcinę myjemy, usuwamy tłuszcz, zalewamy śmietaną, obkładamy gałązkami rozmarynu i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia myjemy mięso , solimy, pieprzymy i podsmażamy z każdej strony na łyżce oliwy. Mięso przekładamy do brytfanki. Na tej samej patelni na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, 1 marchewkę, skórkę pomarańczy i czosnek. Dodajemy rozgniecione pomidory z puszki, zalewamy całość rosołem i winem. Dodajemy związany listek laurowy, natkę i rozmaryn oraz tymianek. Całość doprowadzamy do wrzenia po czym zalewamy powstałym sosem mięso tak aby przykrywało je w 3/4. Wstawiamy brytfankę do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy pod przykryciem przez 1,5 h. Po upływie czasu jagnięcinę obracamy i pieczemy kolejne 1,5h. Po tym czasie do sosu dodajemy resztę marchwi i pieczarki i pieczemy kolejne 40 minut. Kiedy mięso będzie odchodzić od kości całość wyjmujemy i podajemy z pieczywem lub ziemniakami czy ryżem.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.9/5 (7 votes cast)
Jagnięcina w sosie z czerwonego wina, 4.9 out of 5 based on 7 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: ,

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013