Jesteś tutaj: Strona główna > z wieprzowiny > Wieprzowina w sosie warzywnym

Wieprzowina w sosie warzywnym

Porcja dla 6 osób

sos z warzywami

sos z warzywami

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 2 puszki pomidorów w puszce
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka zielonego groszku
  • 2 marchewki
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka papryki w proszku
  • 2 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka tymianku

wieprzowina w sosie warzywnym

wieprzowina w sosie warzywnym

Mięso nacieramy wyciśniętym czosnkiem, tymiankiem i papryką i odstawiamy na noc do lodówki. Po wyjęciu mięsa kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Paprykę kroimy w paski, marchewkę i cebulę  w kostkę i dorzucamy do mięsa razem z pomidorami z puszki i groszkiem.  Całość zalewamy wodą tak aby było jej z 5 cm ponad mięsem. Wszystko dusimy do momentu aż mięso będzie miękkie podlewając wodą jak by się wygotowała. Gdy wszystko będzie gotowe doprawiamy solą lub jarzynką i pieprzem. Zabielamy śmietaną i zagęszczamy rozrobioną w niewielkiej ilości wody mąką. Podajemy z ziemniakami lub kaszą czy kluskami.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (5 votes cast)
Wieprzowina w sosie warzywnym, 5.0 out of 5 based on 5 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: ,

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013