Kluski nadziewane mięsem z sosem z sera gorgonzola
Porcja dla 4 osób
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- mąka pszenna
- 500 gr mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- papryka w proszku
- 100 gr sera gorgonzola
- 400 gr jogurtu greckiego
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie , studzimy i przeciskamy przez praskę. Ugniatamy ziemniaki na płasko w garnku i dzielimy na 4 równe części. 1/4 wyjmujemy i w powstały otwór wsypujemy na równo make pszenną. Dodajemy jajko i pozostałą część ziemniaków i wszystko wyrabiamy. Mięso podsmażamy z cebulką i czosnkiem, doprawiamy solą, papryka i pieprzem i mielimy blenderem. Bierzemy garstkę ziemniaków i nadziewamy farszem z mięsa. Zagotowujemy garnek osolonej wody , dodajemy łyżkę oleju i wrzucamy delikatnie kluski. Kiedy wypłyną na wierzch gotujemy jeszcze z 3 minuty. Po odcedzeniu klusek polewamy je sosem ( ser razem z jogurtem dajemy do garnuszka i na niewielkim ogniu podgrzewamy aż ser całkiem się nie rozpuści)
Kluski nadziewane mięsem z sosem z sera gorgonzola,Zobacz podobne przepisy
loading...