Jesteś tutaj: Strona główna > kluski > Kluski nadziewane mięsem z sosem z sera gorgonzola

Kluski nadziewane mięsem z sosem z sera gorgonzola

Porcja dla 4 osób

kluski

kluski

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • mąka pszenna
  • 500 gr mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • papryka w proszku
  • 100 gr sera gorgonzola
  • 400 gr jogurtu greckiego

kluski

kluski

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie , studzimy i przeciskamy przez praskę. Ugniatamy ziemniaki na płasko w garnku i dzielimy na 4 równe części. 1/4 wyjmujemy i w powstały otwór wsypujemy na równo make pszenną. Dodajemy jajko i pozostałą część ziemniaków i wszystko wyrabiamy. Mięso podsmażamy z cebulką i czosnkiem, doprawiamy solą, papryka i pieprzem i mielimy blenderem. Bierzemy garstkę ziemniaków i nadziewamy farszem z mięsa. Zagotowujemy garnek osolonej wody , dodajemy łyżkę oleju i wrzucamy delikatnie kluski. Kiedy wypłyną na wierzch gotujemy jeszcze z 3 minuty. Po odcedzeniu klusek polewamy je sosem ( ser razem z jogurtem dajemy do garnuszka i na niewielkim ogniu podgrzewamy aż ser całkiem się nie rozpuści)

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (5 votes cast)
Kluski nadziewane mięsem z sosem z sera gorgonzola, 5.0 out of 5 based on 5 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: , ,

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013