Jesteś tutaj: Strona główna > z wieprzowiny > Schab w sosie chrzanowym

Schab w sosie chrzanowym

Porcja dla 4 osób

SCHAB W SOSIE CHRZANOWYM

SCHAB W SOSIE CHRZANOWYM

  • 500 gr schabu bez kości
  • 1 korzeń chrzanu
  • 200 gr jogurtu greckiego lub śmietany 12
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki mąki pszennej

 

 

SCHAB W SOSIE CHRZANOWYM

SCHAB W SOSIE CHRZANOWYM

Schab kroimy w plastry tak jak na kotlety i lekko rozbijamy, solimy i posypujemy pieprzem. Jeżeli mamy patelnie teflonową to nie potrzebujemy tłuszczu i podsmażamy kotlety z 2 stron jeżeli patelnia jest nieteflonowa podsmażamy je na 3 łyżkach oleju. Podlewamy schab wodą tak aby kotlety były przykryte i chwilę dusimy. Chrzan obieramy i ścieramy na drobnej tarce, wrzucamy do schabu. Dusimy wszystko jeszcze ok. 15 minut po czym zabielamy śmietaną lub jogurtem ( aby sos się nie zważył najpierw do śmietany dodajemy trochę gorącej wody z patelni po czym wszystko wlewamy szybko mieszając). Zagęszczamy sos 3 łyżkami maki pszennej rozrobionej w niewielkiej ilości zimnej wody ( jeżeli jest za gęsty dodajemy więcej wody jeżeli za rzadki to więcej mąki). Chwilę dusimy i doprawiamy sola i pieprzem. Podajemy z surówkami i ziemniaczkami lub kluskami.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.6/5 (7 votes cast)
Schab w sosie chrzanowym, 4.6 out of 5 based on 7 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: ,

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013