Jesteś tutaj: Strona główna > desery > Ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami

Porcja na dużą blachę

placek

ciasto ze śliwkami

  • 1 kg śliwek węgierek bez pestek
  • 5 jajek
  • 3-4 łyżek mleka
  • 200 gr margaryny Kasia
  • reszta pozostałej margaryny na posypkę
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1 proszek do pieczenia
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej

Oddzielamy białka od żółtek. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywno natomiast żółtka ucieramy w oddzielnej misce z z margaryna i cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną i ubite białka. Wszystko mieszamy mikserem. Dodajemy mleko i dalej mieszamy tak aby ciasto było dość gęste a zarazem lejące. Ciasto wylewamy na blachę uprzednio wysmarowaną tłuszczem i posypana bułka tartą. Na ciasto posypujemy trochę bułki tartej i układamy na całość owoce. Wszystko posypujemy posypką którą robimy z reszty pozostałej margaryny, 0,2 kg mąki i 1/3 szklanki cukru. Wszystko zagniatamy i posypujemy nią ciasto. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach od 45-60 minut. Po ostygnięciu ciasta posypujemy wszystko cukrem pudrem.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.8/5 (6 votes cast)
Ciasto ze śliwkami, 4.8 out of 5 based on 6 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: ,

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013