Jesteś tutaj: Strona główna > kluski, z wołowiny > Pierogi z mięsem i kapustą

Pierogi z mięsem i kapustą

Porcja dla 4 osób

pierogi ruskie

pierogi z mięsem i kapustą

  • 500 gr mięsa mielonego lub gotowanej pręgi wołowej
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 kg mąki
  • 1 jajko
  • ciepła woda
  • oliwa

 

Mąkę wysypujemy na stolnicę zostawiając sobie niecałą szklankę na podsypywanie pierogów, wbijamy jajko i wlewamy pół szklanki wody i 3 łyżki oleju. Solimy i ugniatamy ciasto stopniowo podlewając wodą tak aby uzyskać elastyczne ciasto. Mięso podsmażamy z cebulą lub w wypadku pręgi gotujemy do miękkości, doprawiamy solą , pieprzem i chilli, mielimy z ugotowaną kiszoną kapustą. Ciasto wałkujemy , wycinamy szklanką kółka , napełniamy farszem i formujemy pierogi. wrzucamy na gotującą się osoloną wodę pierogi i gotujemy ok. 3-4 minut po wypłynięciu na wierzch. Po wyjęciu okraszamy podsmażoną cebulką i boczkiem.

pierogi

pierogi z kapustą i mięsem

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (5 votes cast)
Pierogi z mięsem i kapustą, 5.0 out of 5 based on 5 ratings

Zobacz podobne przepisy

Tagi: , ,

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013