Jesteś tutaj: Strona główna > kluski > Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Porcja dla 4 osób

pierogi ruskie

pierogi ruskie

  • 500 gr wędzonego boczku
  • kostka sera białego
  • 1 cebula
  • 4 ziemniaki
  • 1 kg mąki
  • 1 jajko
  • ciepła woda
  • oliwa

 

pierogi ruskie

pierogi ruskie

Mąkę wysypujemy na stolnicę zostawiając sobie niecałą szklankę na podsypywanie pierogów, wbijamy jajko i wlewamy pół szklanki wody i 3 łyżki oleju. Solimy i ugniatamy ciasto stopniowo podlewając wodą tak aby uzyskać elastyczne ciasto. Boczek podsmażamy z cebula, doprawiamy solą , pieprzem, mielimy z ugotowanymi ziemniakami i serem. Ciasto wałkujemy , wycinamy szklanką kółka , napełniamy farszem i formujemy pierogi. Wrzucamy na gotujacą się osoloną wodę pierogi i gotujemy ok. 3-4 minut po wypłynięciu na wierzch. Po wyjęciu okraszamy podsmażoną cebulką i boczkiem.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (6 votes cast)
Pierogi ruskie, 5.0 out of 5 based on 6 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi:

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013