Jesteś tutaj: Strona główna > grzyby, z wieprzowiny, z wołowiny > Gołąbki z kaszą gryczaną i sosem pieczarkowym

Gołąbki z kaszą gryczaną i sosem pieczarkowym

Porcja dla 6 osób

  • 2 woreczki kaszy gryczanej
  • 500 gr mięsa mielonego mieszanego
  • 1 kg pieczarek
  • 1 główka kapusty białej
  • 400 ml jogurtu greckiego lub śmietany
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz

Kapustę obgotowujemy w wodzie aż będzie na pół miękka. Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie. Mięso lekko podsmażamy z cebulą i 500 gr pieczarek, solimy, doprawiamy pieprzem. Kaszę  mieszamy z mięsem, pieczarkami i cebulą i 1 jajkiem aby farsz się trzymał. Z kapusty odrywamy listki, odcinamy grube kłącza i napełniamy farszem. Układamy w brytfance i pieczemy w 180 stopniach pod przykryciem aż kapusta będzie miękka. Aby gołąbki nie przywarły na dno brytfanki wlewamy trochę wody i kładziemy liście kapusty a dopiero na nie gołąbki. Resztę pieczarek kroimy w plastry, solimy, doprawiamy pieprzem i podsmażamy, zalewamy jogurtem lub śmietaną i chwilę mieszamy aby smaki się połączymy. Jeżeli chcemy uzyskać więcej sosu to podlewamy pieczarki wodą , zagęszczamy mąką i zabielamy śmietaną. Po wyjęciu gołąbków z piekarnika polewamy je sosem pieczarkowym.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.6/5 (7 votes cast)
Gołąbki z kaszą gryczaną i sosem pieczarkowym, 4.6 out of 5 based on 7 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: ,

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013