Jesteś tutaj: Strona główna > zapiekanki > Zapiekanka z bakłażanem

Zapiekanka z bakłażanem

Porcja dla 4 osób

  • 2 bakłażany
  • 5 ziemniaków
  • 500g mięsa mielonego wołowego
  • 5 pomidorów
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • sos beszamelowy ( 4 łyżki masła, 4 łyżki mąki, 3 szklanki mleka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa)
  • sól
  • bazylia
  • oregano
  • pieprz
  • ser żółty

Bakłażany myjemy, kroimy wzdłuż w plastry, solimy i jak puszczą sok to spłukujemy pod bieżącą wodą. Osuszamy, solimy , pieprzymy, obtaczamy w mące i chwilkę podsmażamy na oliwie, odkładamy na papier aby odsączyć tłuszcz.  Mięso mielone również podsmażamy z cebulą i czosnkiem, dodajemy bazylię i oregano, solimy i dodajemy pieprzu. Ziemniaki obgotowujemy w osolonej wodzie i kroimy na plasterki. Do naczynia żaroodpornego wlewamy troszkę oliwy i układamy kolejno ziemniaki, bakłażany, pokrojone w plasterki pomidory , mięso i sos beszamelowy. Układamy warstwy aż do wykończenia produktów. Na samą górę dajemy sos i starty żółty ser.  Pieczemy w piekarniku ok 40 min w 180 stopniach.

sos;

masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę i mieszamy chwilkę trzepaczką, dolewamy mleko i mieszamy aż sos nie zgęstnieje. Po odstawieniu z palnika doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.8/5 (5 votes cast)
Zapiekanka z bakłażanem, 4.8 out of 5 based on 5 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: ,

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013