Spaghetti bolognese
Porcja dla 4 osób
- paczka makaronu spaghetti
- 2 puszki pomidorów w puszce
- 500 g mięsa mielonego wołowego
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- duża łyżka koncentratu pomidorowego
- bazylia
- oregano
- sól
- pieprz
- pół łyżeczki cukru
- papryka w proszku
- starty parmezan
- oliwa
Mięso mielone smażymy na niewielkiej ilości oliwy z cebulą i czosnkiem. Wrzucamy pomidory z puszki z koncentratem i dusimy ok 20 minut. Doprawiamy bazylią, oregano, papryką, pieprzem, cukrem i solą. Dusimy jeszcze chwilę aby wszystko się połączyło. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy bez hartowania i mieszamy z sosem ( jeżeli będzie za gęsty to dolewamy wody z makaronu). Całość posypujemy startym parmezanem.
Spaghetti bolognese,Zobacz podobne przepisy
loading...