Jesteś tutaj: Strona główna > zapiekanki > Ratatuj

Ratatuj

Porcja dla 6 osób

ratatuj

ratatuj

  • 1 bakłażan
  • 1 cebula
  • 1 duża cukinia lub 2 mniejsze
  • 6 niedużych ziemniaków
  • 2 czerwone papryki
  • 0,5 kg mięsa mielonego wołowego
  • 2 puszki pomidorów w puszce
  • starta mozzarella
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 0,5 l mleka
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • papryka w proszku
  • gałka muszkatołowa

ratatuj

ratatuj

Mięso podsmażamy na patelni z pokrojoną w kostkę cebulą i wyciśniętym czosnkiem. Dodajemy po kolei pokrojone w kostkę ziemniaki, papryki, cukinię, bakłażana ( wcześniej jak bakłażana pokroimy należy go posolić i odczekać z pół godziny aż puści sok , który należy spłukać pod bieżącą wodą, ponieważ zawiera gorycz) i pomidory. Doprawiamy wszystko solą, pieprzem, papryką i oregano. Podsmażamy wszystko ok. 20 minut po czym przerzucamy wszystko na brytfankę i zapiekamy w 200 stopniach przez godzinę. Po wyjęciu z piekarnika polewamy wszystko sosem beszamelowym ( masło roztapiamy w garnuszku i wsypujemy do niego mąkę i cały czas mieszamy trzepaczką aby nie było grudek, zalewamy mlekiem i ciągle mieszamy trzepaczką aż sos nie zgęstnieje, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Jak sos będzie za rzadki należy dodać odrobinę mąki więcej) i posypujemy serem i zapiekamy jeszcze z 20 minut aby ser się stopił i podpiekł.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.7/5 (6 votes cast)
Ratatuj, 4.7 out of 5 based on 6 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: , ,

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013