Gulasz z serc i żołądków z groszkiem
Porcja dla 4 osób
- 250 g serc drobiowych
- 250 g żołądków drobiowych
- 200 g śmietany 18
- puszka groszku zielonego
- 2 kostki rosołowe drobiowe
- pieprz
- 2 łyżki mąki pszennej
- koperek
- 2 marchewki
- 2 ogórki kiszone
Serca oczyszczamy, myjemy i kroimy w plasterki a żołądki w drobniejsze kawałki. Zalewamy wodą tak aby było jej z 6 cm ponad sercami i gotujemy z kostką rosołową, pokrojoną w kostkę marchewką i ogórkami do miękkości. Odcedzamy groszek i dodajemy do serc z koperkiem. Jeżeli woda się wygotowała to należy podlać tak aby było z czego zrobić sos. Chwilę gotujemy i zabielamy śmietaną i zagęszczamy mąką rozrobioną z odrobiną wody. Doprawiamy solą i pieprzem jak ktoś lubi to jarzynką. Podajemy z ziemniakami lub kaszą czy ryżem np. z ogórkiem kiszonym.
Gulasz z serc i żołądków z groszkiem,Zobacz podobne przepisy
loading...