Faszerowana papryka
Potrawa dla 4 osób
- 12 żółtych papryk
- 1 szklanka ryżu
- 0,5 kg mięsa mielonego
- duży słoiczek koncentratu pomidorowego
- 400 g śmietany 18% lub jogurtu greckiego
- pieprz
- sól
- chilli w proszku
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- oliwa
Ryż gotujemy w osolonej wodzie na pół miękko. Cebulę podsmażamy z czosnkiem. Mieszamy surowe mięso z ryżem i cebulką. Doprawiamy solą, pieprzem, chilli i łyżką koncentratu pomidorowego. Papryki myjemy i odcinamy górę z ogonkiem, wydrążamy nasionka. Do papryczek wkładamy farsz z ryżu i mięsa. Układamy papryczki w żaroodpornym naczyniu i skrapiamy oliwą. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 1h a po upływie 0,5 h papryki podlewamy szklanką wody. Kiedy papryczki zmiękną zlewamy je koncentratem wymieszanym ze śmietaną lub jogurtem greckim i pieczemy jeszcze ok. 20 minut. Możemy podać z ziemniakami lub pieczywem.
Faszerowana papryka,Zobacz podobne przepisy
loading...
Od razu wypróbowałam ten przepis! Szczerze polecam !! Prawie jak gołąbki, a jednak coś innego
:)
Ciekawy pomysł, muszę wypróbować.