Jesteś tutaj: Strona główna > z wieprzowiny, zapiekanki > Faszerowana papryka

Faszerowana papryka

Potrawa dla 4 osób

FASZEROWANA PAPRYKA

FASZEROWANA PAPRYKA

  • 12 żółtych papryk
  • 1 szklanka ryżu
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • duży słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 400 g śmietany 18% lub jogurtu greckiego
  • pieprz
  • sól
  • chilli w proszku
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa

FASZEROWANA PAPRYKA

FASZEROWANA PAPRYKA

Ryż gotujemy w osolonej wodzie na pół miękko. Cebulę podsmażamy z czosnkiem. Mieszamy surowe mięso z ryżem i cebulką. Doprawiamy solą, pieprzem, chilli i łyżką koncentratu pomidorowego. Papryki myjemy i odcinamy górę z ogonkiem, wydrążamy nasionka. Do papryczek wkładamy farsz z ryżu i mięsa. Układamy papryczki w żaroodpornym naczyniu i skrapiamy oliwą. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 1h a po upływie 0,5 h papryki podlewamy szklanką wody. Kiedy papryczki zmiękną zlewamy je koncentratem wymieszanym ze śmietaną lub jogurtem greckim i pieczemy jeszcze ok. 20 minut. Możemy podać z ziemniakami lub pieczywem.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (7 votes cast)
Faszerowana papryka, 5.0 out of 5 based on 7 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: , ,

2 Komentarze do wpisu “Faszerowana papryka”

  1. Mangunia pisze:

    Od razu wypróbowałam ten przepis! Szczerze polecam !! Prawie jak gołąbki, a jednak coś innego :) :)

  2. magda pisze:

    Ciekawy pomysł, muszę wypróbować.

DianaGotuje.pl 2013