Jesteś tutaj: Strona główna > zupy > Żurek z chrzanem i kiełbasą w chlebie

Żurek z chrzanem i kiełbasą w chlebie

Danie dla 4 osób ( czas ok. 1h)

żurek z chrzanem i kiełbasą

żurek z chrzanem i kiełbasą w chlebie

  • zakwas żurku
  • 1,5 l wody
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • pietruszka
  • majeranek
  • 2 łyżki chrzanu
  • śmietana
  • jarzynka
  • kawałek boczku
  • 4 białe kiełbasy
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz
  • listek laurowy
  • 3 kulki ziela angielskiego

żurek z chrzanem i kiełbasą

Gotujemy wodę z pokrojoną na talarki marchewką, pietruszką, selerem i boczkiem. Wlewamy zakwas żurku, zabielamy  śmietaną, dodajemy czosnek, ziele angielskie, listek laurowy, jarzynkę, pieprz, chrzan. Gotujemy aż warzywa i boczek będą miękkie. Wyjmujemy boczek, kroimy w kostkę i dodajemy z powrotem do żurku razem z pokrojoną na plasterki biała kiełbasą.  Posypujemy majerankiem i gotujemy aż wszystko będzie miękkie. Jeżeli ktoś woli wersję zagęszczona dodajemy mąkę rozrobioną z wodą ( 1 łyżka kopiasta mąki pszennej z wodą tak aby powstało ciasto jak na naleśniki). Do żurku możemy podać podsmażone na patelni ziemniaki z czosnkiem lub jajko na twardo.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (5 votes cast)
Żurek z chrzanem i kiełbasą w chlebie, 5.0 out of 5 based on 5 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: ,

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013