Jesteś tutaj: Strona główna > z wieprzowiny > Golonko w piwie i kapuście

Golonko w piwie i kapuście

Danie dla 6 osób

golonka

golonka

  • 6 peklowanych golonek
  • kilogram kiszonej kapusty
  • 1 piwo
  • 4 ząbki czosnku
  • 10 ziemniaków
  • papryka w proszku
  • kminek
  • jarzynka
  • rozmaryn

 

Kapustę obgotowujemy i odcedzamy. Ziemniaki obieramy, kroimy na grubsze plastry i gotujemy w osolonej wodzie tak aby trochę zmiękły. Golonki peklowane wyjmujemy z woreczków, kroimy w grube plastry, posypujemy czerwoną papryką i czosnkiem i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy aż skórka nie zrobi się rumiana. Bierzemy brytfankę i układamy warstwowo: golonka, ziemniaki posypane rozmarynem i papryką i kapusta, posypujemy kminkiem i podlewamy piwem. Pieczemy w piekarniku ok. 60 minut w 180 stopniach aż wszystko będzie miękkie i przejdzie smakami, co jakiś czas podlewamy piwem żeby nic nie przywarło. (piwo musi na koniec wyparować)

golonka

golonka

golonko w piwie z kapustą

golonko w piwie z kapustą

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (6 votes cast)
Golonko w piwie i kapuście, 5.0 out of 5 based on 6 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: , ,

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013